PALVELUT

Lyhyt esite

Mökkitalkkari-, traktori- ja polttopuiden hankintapalvelua edullisesti

Olen tehnyt traktorilla töitä lapsuudesta lähtien kotitilalla.

Mökkien ja asuntojen kunnossapitoa ja huoltoa olen tehnyt vuodesta 1991 lähtien. Kalkkisten alueelta ostimme 1997 mökin, joka oli rakennettu 1970-luvulla. Vuosien varrella tontille on rakennettu kolme muuta rakennusta, joista yksi on talvilämmin. Iisalmen suunnassa on perikunnan mökki ja saunarakennus joiden kunnossapidon olen hoitanut vuodesta 2015 lähtien. Olen ollut mökin ainoa käyttäjä. Lapissa olevan leirikeskuksen, jossa 7 rakennusta, kunnossapitoa olen tehnyt vuodesta 2015 lähtien.

Olen kaatanut metsää noin 5 hehtaaria. Polttopuita olen tehnyt vuosien varrella arviolta 300 kuutiota. Kaupunkialueelta ja mökkitonteilta olen kaatanut puita 1990-luvun alusta lähtien. 

Mökkien huolto- ja kunnossapitopalvelu

Rakennusten kattojen huolto on erityisen tärkeää. Jos vesi pääsee eristeisiin, niin home alkaa lisääntyä. Pahimmassa tapauksessa joudutaan vaihtamaan eristeet, mikä tulee kalliiksi. Huopakattojen tarkastukset on hyvä tehdä keväisin ja syksyisin. Jos halkaisijataan yli 2 cm oksia tippuu huopakatolle niin on hyvä tarkoin tutkia onko pudonnut oksa aiheuttanat vioittumaa huopaan ja vesi menee läpi. Läpiviennit kuten savupiiput ja tuuletusputket on tutkittava tarkoin ja varmuuden vuoksi hiemankin epäilyttävä kohta on korjattava, Katolla oleva sammal on vaarana. Jäätyessään ja sulaessaan se aukoo palahuopaa, jolloin vesi alkaa päästä syvemmälle huopapalojen väliin.  Sammal on pyrittävä poistamaan ja käytän kattojen puhdistukseen tarkoitettuja aineita. Vähällä huollolla olevista huopakatoista huomattava osa menee 15 vuoden kuluessa heikkoon kuntoon. Joistakin peltikatoista on pinnoite alkanut irrota noin 30 vuoden kuluessa. Katon ikää voi jatkaa poistamalla ruosteen, laittamalla ruosteenestomaalia ja pintaan peltimaalia.

Mökkien ja omakotitalojen kuistien, portaiden ja laitureiden ikää voi jatkaa kaksinkertaiseksi maalaamalla puuöljyllä vähintäin joka toinen vuosi puupinnat. Pinta myös säilyy kauniimpana  kuin hoitamaton pinta. 

Haluttaessa talvella käyttää mökkejä, niin kylmillään olevan rakennuksen lämpö on hyvä nostaa sähköpattereilla, uuneilla, tai ilmalämpöpumppua käyttäen muutaman päivän aikana. Tarjoan talvilämmitystä ja huoltoa. Samalla voin aukaista traktorilla tien perille saakka ja lapioida lumet viimeisiltä metreiltä ja mökkien katoilta.

Tarvittaessa teen talvitarkistuksia mökeillä. On ikävää jos keväällä ensimmäistä kertaa mökille tultaessa havaitaan joku ongelma.

Raskaiden laitureiden laskut ja nostot voivat vaatia kolmea tai useampaa hieman riskimpää henkilöä. Olen laskenut ja nostanut Lip-Lap laiturimme kahden muun miehen kanssa viime vuosina. Kahluuhalarit helpottavat huomattavasti työtä touko- ja lokakuussa. 

 

Traktoripalvelut ja tien kunnossapito

Traktoripalvelussa keskityn alkuvaiheessa teiden kunnossapitoon, polttopuiden tekoon ja soran ja mullan siirtämiseen vaikeisiin paikkoihin, jonne kuorma-autolla ei pääse.

Polttopuiden siirtoon käytän traktorin peräkärryä. Puiden sirkkelöintiin ja halkomiseen traktoriin kiinnitettävää sirkkeliä, joka on varustettu ruuvihalkojalla. Mikäli tulee tarve tehdä suuria määriä polttopuuta valmiista pinoista, niin vuokraan traktoriin kiinnitettävän klapikoneen tai erillisen klapikoneen kuten Pilkemaster (vuokra noin 120 - 140 €/päivä). 

Soran ja mullan ajon vaikeisiin paikkoihin hoidan joko takakuormaajalla ja peräkärryllä tai pelkästään kuormaajalla ahtaisiin paikkoihin. 

Traktorilla tehtävään tien kunnossapitoon tarjoan lanausta, kivien poistoa tiestä traktorin takalevyllä tai traktoriin kiinnitettävällä ns. kantokoukulla ja tien paltteen poistoa. Talvella on käytössä takalanan lisäksi lumilinko. Tarpeen mukaan hoidan kaivinkoneen, tienvarren vesakon raivauksen ja sorastuksen ulkopuolelta ostettavana palveluna tai suosittelen keneltä palvelua voi kysyä. 

Sateiden mukana tulevat terävät kuopat tiessä ovat harmillisiä ja rasittavat autoa. Teen tien kuoppakorjausta joko traktorin kauhassa tai auton peräkärryssä olevalla erikoishiekalla/soralla. Se pysyy paremmin kuopissa kuin normaali sora. Kuoppakorjauksen jälkeen on hyvä tasata korjatut kohdat esimerkiksi traktorin lanalla. 

 Talvella lumen painosta tielle kaatuu vesoja ja pieniä puita. Ne ovat halkaisijaltaa tyypillisesti alle 12 cm. Ne on parasta poistaa kesällä. Osa voi jäädä huomaamatta, jolloin alkutalvesta on hyvä tarkistaa mitkä puut ja vesat ovat vaarassa raskaan lumen painosta kaatua tielle ja poistaa ne silloin tai seuraavana kesänä.

Jos tien varressa on vesakkoa lyhyt matka, alle 200 m, niin sen poistan raivaussahalla.

 

Puiden kaatoa, kuljetusta ja risukon raivausta

Puiden kaato voi liittyä polttopuiden tekoon tai yksittäisten puiden kaatoon mökkien ja kiinteistöjen läheltä. Rakennusten ympäriltä olen kaatanut puita vuodesta 1995 lähtien. Useimmat puut voi kaataa kaatosuuntaajan ja kiilojen avulla. Pahoissa paikoissa on hyvä varmistaa kaato taljaa ja köysiä käyttäen. Joissakin tilanteissa  myös tuulen suunta on otettava huomioon.

Mökkien ympärillä varsinkin kosteissa paikoissa risukko alkaa kasvaa voimakaasti, jos se vähänkin saa tilaa levitä. Pienen risukon raivauksen hoidan raivaussahalla. Suuremmat, yli 7 cm halkaisijan risut on usein helpoin kaataa moottorisahalla.


Polttopuiden teko

Polttopuu on nykyisin arvossaan ja sitä kannattaa tehdä vaikka tutuille ja jopa myydä jos ei ole omaa käyttöä. Metsissä ja tonteilla kaatuu puita jotka jäävät helposti maatumaan, jollei niitä heti aleta poistaa. Metsän hakkuissa ja erityisesti harvennuksissa jää huomattava määrä puuta metsään. Kaatuneet ja hakkuissa jääneet puut on hyvä kerätä metsästä pois mahdollisimman pian. Hakkuiden jälkeen mielellään heti olipa kyseessä kesä- tai talvihakkuu. 

Tarjoan palveluna polttopuiden tekoa kunkin tarpeen mukaisesti. Puupinot voi hyvin tehdä metsään, jolloin ei tarvitse kuljettaa vettä metsästä pois. Jos itsellä on käytössä mönkkäri, niin sillä voi vuosien varrella kuljettaa kuivat puut pois metsästä. Jos asiakkaalla on käytössä omaa välineistöä, niin palvelu voidaan räätälöidä. Tarjoan myös vuokralle tai muun polttopuupalvelun yhteytessä sähköllä toimivaa klapisirkkeliä ja klapien halkomiskonetta. Klapisirkkelillä voi katkoa max 15 - 17 cm halkaisijaltaan olevia puita ja hydraulisylinterillä varustetulla halkomakoneella voi halkaista jopa 50 cm pöllejä. 

Tarvittaessa tehdä 0,6 - 1 m mittaisia halkoja, käytän traktoriin kiinnitettävää halkojen halkaisuruuvia. 


Kuorma-auton ajoa

Minulla on kuorma-autokortti (C-luokka) ja siihen ammattipätevyys. Tarjoan kuorma-auton ajon tuurausta niin ammattiyrittäjille kuin esimerkiksi maatiloille ja muille joilla on käytössä kuorma-auto.  Olen ajanut pääkaupunkiseudulla jäteautoa 5 vuotta. 

Maataloilla apuna ruuhka-aikana

Tarjoan työpalvelua maataloihin. Olen pienestä pitäen tehnyt työtä kotitilalla ja tottunut raskaseen fyysiseen työhön.

Muuta

Sotahistorian oppaana Venäjällä. Käynyt Siiranmäen ja Viipurinlahden taistelupaikkoja lukuunottamatta kaikki muut talvi- ja jatkosodan tärkeimmät taistelupaikat. Noin 90 käyntiä Venäjällä Kalastajasaarennon ja Stalingradin välillä. 

Hinnasto

Alla olevat hinnat sisältävät arvonlisäveron.

Työn osuus on kotitalousvähennykseen menevää. Sen maksimisuuruus 2023 on 2350 €/henkilö. Työn osuudesta vähennys on 40 %. Alla olevassa linkissä on kotitalousvähennyksestä.

https://www.urakkamaailma.fi/kotitalousvahennys-2023


- Työpalvelu  35 €/tunti.

- Pienkonepalvelu kuten moottori- ja raivaussasaha, sähkösirkkeli, klapin halkaisukone ja poravasara kivien ja kallion halkaisuun ja piikkaukseen  41 €/tunti. Aggregaatti mukana 43 €/tunti.

- Auto ja peräkärry esimerkiksi kuoppien korjaukseen erikoissoralla ja välineiden kuljetus 43 €/tunti,

- Traktorityö 49 €/tunti.

Vuokrat

- Sähkösirkkeli 8 €/päivä, 13 €/viikonloppu pe klo 15 - ma klo 9.

- Klapien halkaisukone 5 €/päivä, 9 €/viikonloppu.

Matkakorvaus verottajan mukainen. Se on ilman Alv:tä! 2023 Kalkkisten Mökki- ja Traktoripalvelu | Kaikki oikeudet pidätetään.
Luo kotisivut ilmaiseksi!